KISA DÖNEM ASKERLİK YAPACAKLARA ÖĞÜTLER..‏

-- Bir kısa dönem asker olarak üzerime vazife olduğuna inandığım tavsiyeler/açıklamalar dizisi.--



>Acemiliğiniz 1 ay kadar sürecek. bu süre + 10 gün kadar bir zamanı üst devreniz olan kısa dönemlerle birlikte geçireceksiniz. onlara çok iyi ve saygılı davranın(!). Komutanlar ve uzun dönem askerler hakkındaki tavsiyelerine mutlaka kulak verin.

> Eğitiminiz, bölük assubayına (veya subayına) bağlı olmakla beraber sıkı geçmeyecek, tırsmayın. Özellikle, jandarmalar ve denizciler nispeten daha rahat geçiriyorlar bu dönemi. tüfekli hareketler, silah omza vs. biraz sporla ilgiliyseniz zorlanmazsınız. Benim askerliğimin en güzel zamanı acemilik dönemiydi.

> Denizci kısa dönemler acemiliklerini yaptıkları yerden, acemilik bitince dağıtım oluyorlar. Diğerleri, bildiğim kadarıyla gittiği yerde kalıyor. Ancak, mesela jandarma'da, eğitiminizi il jandarma komutanlığı bünyesinde alıp, yemin töreninden sonra ilçelere dağıtılıyorsunuz. Hangi ilçenin iyi olduğunu araştırın ve oraya gitmeye çalışın. komutanlık bünyesinde kalacaksanız, büyük ihtimalle şubelerden birinde çalıştırılacaksınız demektir. Sizden önce oralarda çalışan kişilerle konuşarak kendinize rahat bir pozisyon ayarlamaya çalışın. yaptırabiliyorsanız "torpil" yaptırın. sakın, ben öyle şeylere prim vermem filan demeyin, pişman olursunuz, askerliğiniz bitmez ona göre.

> Assubaylar ve uzun dönem erler tarafından sevilmeyecek ve özellikle ilk geldiğiniz dönemde ezilmeye çalışılacaksınız. Psikolojik olarak hazırlıklı olun, birilerine aratacaksanız (torpil için) bu mümkün olduğunca erken olsun. Özellikle ilk dört beş gün boyunca size yüklenilecektir, hele ki uzun ve kısa dönemlerin birlikte askerlik yapıp aynı koğuşlarda yatıp kalktığı yerlerde.

> Gündüzleri genellikle problem olmaz, ancak akşam saat beşten sonra, komutanlar birliği terkeder, sadece nöbetçi subay ve amirler kalır. Onların da genellikle dünyadan haberi olmadığı için, sizden önce oraya gelmiş olan uzun dönem askerler borularını öttürmeye başlayacaklardır. Mantıkları şudur, "biz ezildik, siz de ezileceksiniz." (aslında kelimeler tam böyle değil ama anladınız siz onu)boşuna yıllarca okuduğunuzu filan anlatmaya çalışmayın, anlamazlar. Size yaptırmaya çalışacakları, bulaşık yıkamak, mıntıka yapmak, koğuşu yıkamak, yemekhaneyi yıkamak, gazinoyu yıkamak, tuvaletleri yıkamak gibi işlerdir. unutmayın, bu işlerin bir kısmı herkesin işidir bazıları içinse özel olarak görevlendirilmiş birileri mutlaka vardır. böyle bir durumda, ilk iş olarak, eğitimizden sorumlu komutana gidip bir iş paylaşımı yapmasını ve bunu herkese açıklamasını isteyin. Genellikle, bunu yapmak istemeyecektir, çünkü o da sizin ezilmenizi istemektedir. Ama ısrarcı olursanız, alacağınız netice hayatınızı çok kolaylaştıracaktır. Akşamları ise, sorun büyüdüğünde, doğrudan nöbetçi amirle görüşmeye çalışın. "şu işin yapılması için emir verdiniz mi diye sorun. Evet derse, bunun sadece bizim tarafımızdan yapılması için verdiniz mi diye sorun. ona da evet derse gidin o işi yapın. En azından, komutan emretti diye yapıyorum, 20 yaşındaki çocuk emretti diye değil der, kendinizi rahatlatırsınız.

>Aklınızdan sakın çıkarmayın, bu türden psikolojik baskı çok uzun sürmeyecek, bir müddet sonra nispeten rahatlayacak ve sizi ezmeye çalışan insanlarla iletişim kurmayı başaracaksınız.

> Askeriye'de "pdrm" diye isimlendirilen bir grup vardır, bunlar psikolojik sorunlu erlerdir. Genellikle uyuşturucu bağımlısıdırlar ve benim tanıdıklarımın hemen hepsi iyi ve zararsız çocuklardır. Yalnız, bunlarla fazla samimi olmayın, sürekli sigara, para vs. isterler. Ayrıca, unutmayın, orada dahi, uyuşturucu kullanmaya devam etmektedirler.

> Nöbetleri kimin yazdığını mümkün olan en kısa zamanda öğrenin. yemin töreninden sonra nöbet tutmaya başlayacaksınız. ve o zaman, anlayacaksınız ki, nöbet yerleri ve zamanları bakımından tutulan nöbetler arasında büyük farklılık var. Genellikle, nöbet yazma işi (diğer bütün işler gibi, resmen olmasa da) bir askerin elindedir. Ona, en kısa zamanda bir kola, çikolata filan ısmarlayın, sigara tutun, bir şekilde samimiyeti ilerletin yani, çünkü bir müddet sonra birlikteki en önemli adamın o olduğunu öğreneceksiniz. Yoksa, bütün gün uykusuz kalır zombi gibi ortalıkta dolanırsınız.

> Tuvalet alışkanlıklarınızı, başta tuvalet kağıdı kullanımı olmak üzere değiştirin. Bizim birlikte, kısa dönemlerin ilk geldiği haftada, tuvaletlerin tıkanması bir gelenek haline gelmiş çünkü. Bizde de aynı şey yaşandı, nasıl olsa sonradan bırakacaksınız bari baştan hiç tenezzül etmeyin.

>  Sakın aklınızdan çıkarmayın, "Benim askerliğim bitmez diye başlar, şafak 'doğan güneş' olur.Su gibi akar zaman".

Güven KARA

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

HESO Û NAZÊ YİTİK VE HÜZÜNLÜ BİR AŞK HİKAYESİ

Bir Yakınını Kaybedenin Yüreğinde, O İlk Gün 40 Mum Yanarmış

Abdalın Bir Günü-Mehmed Uzun